torsdag den 28. marts 2013

Snart hundeejer

På lørdag bliver vi de stolte ejere af en lille hvid nuttet bamse.

Vi glæder os helt vildt og kan ikke tænke på andet i øjeblikket. Vi var i maxizoo sidste weekend og finde alt det vi skulle bruge, og lidt til.

Halsbånd.
Først skulle vi beslutte hvilket halsbånd vi skulle købe. Til langhårede hunde er runde bløde halsbånd gode, og jeg faldt hurtigt for Hunters læser halsbånd der er rundsyet. Problemet med disse halsbånd er at de ikke er så justerbare, så de skal altså ofte udskiftes indtil hunden er fuldvoksen. Da prisen på disse halsbånd er ret dyre, besluttede vi at vente med at købe dette til hun er fuldt udvokset. I stedet kunne man købe nogle billige justerbare halsbånd som er ret brede, hvilket er godt til hvalpe. Disse halsbånd findes i alle mulige farver og vi valgte selvfølgelig et rødt til vores hunhund.
En hovedregel til halsbånd er at stramme det så man kan få tre fingre ind mellem halsbåndet og hunden, når man kun kan få to fingre ind skal det gøres større eller udskiftes.

Hundetegn.
Det er blevet et lovkrav at din hund bærer hundetegn, så det er vigtigt at du husker dette. Der hvor du køber hundetegnet fortæller de dig hvad der er af regler for hundetegn. Et godt råd er at tilføje hundens navn på tegnet. Hvis din hund bliver væk, giver du finderen af din hund, muligheden for at kalde din hunds navn, så den føler sig mere tryg hos finderen, indtil du bliver genforenet med din hund.

Line.
Det er mange forskellige meninger om hvad der er bedst. Jeg mener at en line i en fast længde på omkring 2 meter, er god til både hvalpe og voksne hunde, hvis man ønsker at de skal gå pænt i snor. Med denne type line, skulle det også være lettere at lære hunden at den ikke skal trække når man går tur. I forhold til materiale af linen er læder altid godt, da det er blødt og dejligt at holde i for dig. En tynd line af fx nylon kan være farlig for fingrene hvis linen glider i din hånd, da den kan give forbrændinger. Vi valgte en line fra Hunter, en rundsyet læder line. Denne type line er forholdsvis dyr, men holder også rigtigt længe og er dejlig blød også hvis hunden trækker.

Hundekurv.
Det er godt at købe en hundekurv der passer til hundens størrelse. Hvalpe kan blive utrygge hvis kurven er for stor, da hvalpe godt kan lide at putte sig. Hvalpe vil ofte også føle sig utrygge hvis de ikke kan overskue tingene, og en hundekurv med høj bagside giver derfor tryghed da hvalpen kun skal holde øje med hvad der kommer forfra. Hvis hunden, som vores, bliver en stor hund, er det derfor bedst at købe en lille kurv til at starte med, og senere skifte den ud i takt med at dem vokser. Kurven skal bare skiftes når hunden ikke længere kan være i kurven.

Madskål og vandskål.
Der er mange meninger om dette. Nogle mener at hunden skal have skålene omkring skulderhøjde for at skåne hundens nakke, da den ikke skal bukke sig ned for at spise og drikke. Andre mener at skålene skal stå på gulvet, da hunde fra naturens side spiser fra jorden. Vi valgte at købe et sæt på stativ, men det var nok mest fordi det er det vi kender til. Jeg kan se fordele og ulemper ved begge valg. I dag kan man også få foderskåle til at gøre spisningen langsommere for hunden, hvilket nogle mener, er godt for hundens fordøjelse. Jeg tror i stedet på at variere måden man giver hunden mad på. Brug fx en bold til godbidder og fyld den med et måltid mad og lad hunden arbejde for det.

Pleje.
Vi valgte at købe en tandbørste specielt lavet til hunde. Disse tandbørster har to hoveder med børster, så den børste begge sider på en gang, og det er lettere at komme til inde i hundens mund med denne tandbørste. Man må endelig ikke bruge tandpasta beregnet til mennesker, da både vi og hunden ikke kan tåle at sluge tandpastaen. Forskellen er bare at vi ikke kan styre om hunden sluger det. Køb derfor en tandpasta der er beregnet til hunde. Disse fås også med en masse lækre smage fx leversmag.
Shampoo og balsam er vigtigt hvis du skal vaske din hund. Brug ikke din egen shampoo da den udtørre huden og dermed pelsen på din hund. Køb en hundeshampoo som beskytter mod dette, og benyt efterfølgende en balsam som giver fugt til pelsen. Det er vigtigt at du skylder alt shampoo ud, inden du benytter balsamen, da du ellers ikke vil få balsamens virkning.

Legetøj.
Man vil jo gerne forkæle den lille nye hvalp med en masse legetøj, men man skal ikke købe for meget. Hvalpen kan godt blive overvældet og utryg hvis der er for meget legetøj at vælge imellem. Sørg i stedet for at giv den nogle få, men gode, stykket legetøj. Jeg vil foreslå en sutteklud med pivlyd eller en bamse uden fyld med pivlyd, det vil hvalpen blive glad for, da den kan gumle lidt på den og føle sig tryg. Et tyggetov er også godt, så hvalpen kan tygge løs på dette. Det er også godt at kaste og ruske-lege med sammen med hunden. Et godt trick når hvalpen skal skifte tænder og de begynder at klø, er at gøre bomulstorvet vådt, og fryse det. Giv det herefter til hvalpen. Det kølige torv lindre kløen hos hvalpen, og du vil ikke have lige så mange uheld med tyggede sko og bordben.

Godbidder.
Det er selvfølgelig også vigtigt med masser af godbidder, især i starten, da du ønsker at lære hvalpen en masse ting. Køb det du tror hvalpen vil synes om, helst så fedtfattigt som muligt da den nok får lidt mange i starten. Hvis du fx falder over nogle tørrede kødstykker som du synes er for store som godbidder, er det en god idé at klippe den til små hvalpebidder. Det er dog vigtigt at du opbevarer godbidderne i en lufttæt beholder.

Det er altid dejligt at købe ind til den nye hvalp, da man samtidig går og glæder sig til den lille nye guldklump.

Her er nogle billeder fra vores besøg hos hvalpene i onsdags. Og det er selvfølgelig Bianca du kan se på billederne.

tirsdag den 5. marts 2013

Udekatte for første gang

Så har kattene endelig fået lov til at komme ud for første gang.

Vi har boet her i en måned nu, og kattene har skulle vende sig til lydene og lugtene i området, inden vi begyndte at lukke dem ud.

De har tager det meget forskelligt. Vores hunkat Baby er meget nysgerrig og har allerede været flere gange udenfor vores have, og næsten hele vejen rundt om vores bygning. Hvorimod vores hankat Simba er meget forsigtig og har ikke været ude mere end to gange i under et minut, han er ikke så rolig. Første gang løb han hurtigt ind og rystede lidt. Men Baby kaldte ham ud igen, og så turde han godt lidt igen, men så ind igen fordi der kom en bil ude på vejen.

Jeg var utrolig nervøs til at starte med. Om de nu ville kunne finde hjem. Om de kunne finde på at løbe efter en fugl og fare vild. Eller hvis de nu var så nysgerrige at de ikke kom hjem før det blev mørkt. Men efter at de nu i en time har kunne gå ud og ind som de ønsker, er jeg blevet mere rolig. Simba virker til allerede at have oplevet rigeligt for i dag, og Baby kommer jævnligt ind for lige at se om jeg stadig er her, eller sådan noget..
Så det ser ud til at det går fantastisk godt i forhold til hvad jeg havde frygtet.

Forberedelserne fra indekat til udekat:
Hver dag i en måned, har jeg haft minimum ét vindue eller én dør stående på klem, så kattene havde mulighed for at høre lydene der dagligt kommer udefra, fx biler, vinden i buskene, fuglene, postbudet, ringeklokker fra cykler, og alle de forskellige lyde som vi andre ikke tænker over, men som kattene oplever som farlige, simpelthen fordi det er fremmede lyde. Ved at kattene vender sig til disse lyde, kan man ruste dem lidt bedre mod den "farlige" verden de skal ud og opleve. En anden ting der er rigtig vigtig i forhold til at have vinduer og døre stående på klem, er at de vender sig til lugtene i området. Ligeledes skal de også vende sig til lugtene i deres nye bolig (hvis du lige har fået katten hjem, eller er flyttet). Jo bedre de kender lugtene i området omkring din bolig, samt lugtene inden i din bolig. Jo lettere har de ved at finde hjem igen. Det er derfor vigtigt at du venter med at lukke dem ud tidligst efter en lille måneds tid.

Jeg håber at du lykkes med at gøre din indekat til udekat.

For gåde råd eller spørgsmål, kan du skrive til mig på tnttanya89@gmail.com og skriv "Gode råd" i emnefeltet.

lørdag den 2. marts 2013

Solen varmer

Så er solen endelig ved at finde vejen frem i vinterfrosten. Det er virkelig noget man bliver i godt humør af. Man tænker straks på grillmad og solslikkeri, men det må vente nogle måneder endnu desværre...

I eftermiddags var det perfekt vejr, til en god lang gåtur i skoven med Bianca - eneste problem er, at vi først får hende hjem om 4 uger.

Vi venter spændt og føler bare, at tiden ikke kan gå hurtigt nok.